Bel of WhatsApp ons op +31 619 234 586
siam rehab logo

Wat is 2C-I

Wat is 2C-I

Eerst waren er badzouten en toen K-2 of synthetische marihuana; nu is er een nieuwe designerdrug die voornamelijk onervaren tieners en studenten verleidt. Bekend als 2C-I, of glimlachen, combineert deze drug de effecten van stimulerende middelen en hallucinogenen. Het werd ergens in de vroege jaren 2000 gecreëerd door de bekende synthetische drugs maker Alexander Shulgin. De drug behoort tot de familie van andere 2C-drugs zoals 2C-T, 2C-B en 2CT-7. Ze zijn allemaal illegaal en gevaarlijk, en omdat er weinig tot geen onderzoek naar hen is gedaan, zijn de korte- en langetermijneffecten van gebruik en misbruik onbekend.

Begrip van Designerdrugs

De meeste mensen zijn bekend met illegale drugs zoals cocaïne en methamfetamine. Designerdrugs werden in de jaren zestig geïntroduceerd als een manier om bestaande drugswetten te omzeilen door de synthetische creatie van analogen of derivaten van stoffen. Een deel van deze designerdrugs omvat de 2C-klasse. 2C-I en de daarmee samenhangende verbindingen worden in het laboratorium gemaakt en hoewel ze niet erg nieuw zijn, zijn ze in populariteit toegenomen. De reden hiervoor is dat veel gebruikers de drug namen/nemen omdat het een legale ‘high’ was/is. Nu is 2C-I in de VS en in verschillende andere landen echter illegaal. Het probleem met alle designerdrugs is echter dat fabrikanten er een punt van maken om de wet voor te blijven door de chemische structuur licht te wijzigen. Zodra deze is gemanipuleerd, wordt de drug technisch gezien een nieuwe drug en in feite een nieuwe “legale high”. Dit betekent dat toegang krijgen tot de designerdrug relatief eenvoudig en zeer goedkoop is.

Wat is 2C-I

2C-I behoort tot de klasse van designerdrugs. Voordat het illegaal werd, werd het zwaar gepromoot op het internet, in headshops en bij legale feesten en raves. De drug heeft een structuur gebaseerd op fenethylamine, die wordt gedeeld door amfetaminen, cathinonen en vele andere soorten drugs. 2C-I is uniek omdat het noch alleen een amfetamine is, noch een hallucinogeen. In plaats daarvan combineert het beide, wat ook betekent dat de drug de effecten en bijwerkingen van amfetaminen en hallucinogenen heeft. Een van de belangrijkste zorgen is dat veel gebruikers denken dat er geen nadelige symptomen zijn omdat het een hallucinogeen is. De stimulerende component van de drug maakt 2C-I echter net zo gevaarlijk als methamfetamine of cocaïne; een overdosis is een risico. Bovendien kan het hallucinogene aspect gebruikers in een toestand van angst, paranoia en waanideeën brengen.

Het Uiterlijk en de Effecten van 2C-I

De designerdrug ‘smile’ wordt vaak verkocht in een wit kristalachtig poeder, maar het kan tot een tablet worden geperst en worden ingeslikt. In poedervorm mengen gebruikers het vaak met snoep of chocolade. De effecten treden binnen een uur op en kunnen 6 tot 8 uur aanhouden.

De effecten omvatten hallucinaties, euforie, empathie en opwinding, samen met angst, onrust, misselijkheid, braken, hypertensie en ademhalingsdepressie. De drug kan ook fatale uitdroging, aritmie en een beroerte veroorzaken. Hoge doses 2C-I kunnen leiden tot hypertensie, aanvallen en een overdosis.

Langdurige Effecten van 2C-I

Vanwege het feit dat 2C-I zo’n relatief nieuwe drug is, en er weinig onderzoek is gedaan, is er weinig bekend over de langetermijneffecten. Veel deskundigen suggereren echter dat de effecten waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met die van 2C-B of 2CT-7. Deze omvatten depressie, angst, hoge bloeddruk, schade aan het hart of de nieren, flashbacks, aangetast geheugen, onvermogen om zich te concentreren, psychose en suïcidale gedachten. Wanneer iemand onderliggende psychische aandoeningen heeft, kunnen de risico’s op zelfbeschadiging, waanbeelden, psychose en geweld aanzienlijk toenemen.

2C-I en MAO-remmers

MAO-remmers worden aangetroffen in antidepressiva zoals Nardil (fenelzine), Parnate (tranylcypromine), Marplan (isocarboxazid), Eldepryl (l-deprenyl) en Aurorix of Manerix (moclobemide). Het is bekend dat MAO-remmers en drugs zoals 2C-I een gevaarlijke combinatie in het lichaam kunnen vormen. Zonder onmiddellijke hulp kan deze combinatie ertoe leiden dat het lichaam wordt afgesloten, resulterend in een fatale afloop.

Overdosis

De designerdrug smiles heeft zeer ernstige effecten bij overdosering, wat duidelijk werd na de dood van een 17-jarige jongen uit North Dakota, Verenigde Staten. Rapporten suggereren dat hij samen met vrienden 2C-I had ingenomen en een uur later in een toestand van verwarring, paniek en waanideeën verkeerde. Na in beslag te zijn genomen door aanvallen, sloeg hij met zijn hoofd op de grond, wat tot ziekenhuisopname leidde. De volgende dag overleed hij. Dit is slechts één voorbeeld van de tragedie die wordt geassocieerd met 2C-I. Er zijn meerdere andere meldingen van overdoseringen en bijna-doden in zowel Europa als de Verenigde Staten.

Wat het Gevaarlijk Maakt om te Gebruiken

Als designerdrug is het gebruikelijk dat er kleine wijzigingen worden aangebracht, waardoor de effecten veranderen. Net als bij K2 of badzouten bestaat er een risico om 2C-I te nemen die vermengd is met andere stoffen. Aan de andere kant kan elke chemische verandering leiden tot sterkere effecten en een groter risico op overdosering.

Verslaving en Ontwenning

Op basis van speculatie geloven verslavingsspecialisten wel dat er een risico op verslaving aan 2C-I bestaat. De belangrijkste reden hiervoor is de amfetamine-gebaseerde samenstelling of effecten in de drug zelf. Als stimulerend middel zou de verslaving vergelijkbaar zijn met die van methamfetamine. Het is veilig om te zeggen dat depressie, angst, angst en verwarring enkele van de psychologische effecten van 2C-I-gebruik en misbruik kunnen zijn.

Net als bij andere drugs kan een 2C-I-gebruiker ontwenningsverschijnselen ervaren, variërend van prikkelbaarheid, slapeloosheid, spierpijn en misselijkheid tot volledige symptomen van paniek, waanbeelden, hevig zweten, trillen, koorts en aritmie.

Vanwege het gebrek aan informatie over 2C-I-verslaving en ontwenning wordt ten zeerste aanbevolen om hulp en expertise van een behandelingscentrum te zoeken als er sprake is van misbruik. Met 2C-I kunnen behandelingscentra het individu tijdens de aanvankelijke detoxperiode monitoren. Daarna kunnen de juiste behandelingsmaatregelen in werking treden. Met steun en begeleiding kan het individu beginnen innerlijke problemen te overwinnen, redenen voor gebruik te identificeren en een gezond, gelukkig en nuchter leven te leiden.

Verslavings- en Alcoholrevalidatie

2C-I is een illegale en potentieel dodelijke drug. Als je een punt hebt bereikt waarop je merkt dat je leven uit de hand loopt, kun je besluiten hulp te zoeken. Of je nu 2C-I, designerdrugs of een andere drug misbruikt, er is een manier om je leven ten goede te veranderen.