Bel of WhatsApp ons op +31 619 234 586
siam rehab logo

Tekenen van een verborgen drinker (ook bekend als een hoogfunctionerende alcoholist)

Tekenen van een verborgen drinker (ook bekend als een hoogfunctionerende alcoholist)

Mannen en vrouwen lopen rond, wonen vergaderingen bij en vervullen hun dagelijkse verantwoordelijkheden; voor velen lijken deze mensen normale levens te leiden, zijn ze vriendelijk en lijken zelfs gelukkig. Ze kunnen een collega, een vriend of zelfs een familielid zijn. Maar ze hebben een donkere kant die vaak onopgemerkt blijft omdat ze zo bedreven zijn in het verbergen van hun verslaving. Zelfs zij zullen meestal hun alcoholmisbruik ontkennen. Dit zijn de hoogfunctionerende alcoholisten, ook wel bekend als verborgen drinkers.

Wat is verborgen drinken?

Hoogfunctionerende alcoholisme, of verborgen drinken, treedt op wanneer een persoon in staat is om hun leven te handhaven terwijl ze alcohol drinken. Dit betekent niet een biertje na het werk of een glas wijn bij een gelegenheidsdiner, maar eerder een aanzienlijke hoeveelheid alcohol die tot beperkingen leidt (vaak onopgemerkt).

Een verborgen drinker kan doorgaans zijn werk, gezinsleven en sociale leven beheren zonder dat iemand hun alcoholisme opmerkt – wat voortdurend is. In wezen leiden ze een dubbelleven. Ze kunnen een echtgenoot of echtgenote zijn, een vriend, een ouder, een collega of een broer of zus. Ze zijn succesvol en lijken naar buiten toe gelukkig. Innerlijk hebben ze een verslaving aan alcohol en zouden echt de hulp van een afkickkliniek kunnen gebruiken.

Hoogfunctionerende alcoholisten ontkennen vaak hun probleem, nog meer dan de gemiddelde misbruiker. Dit kan vaak worden toegeschreven aan hun vermogen om een verantwoordelijk persoon te lijken. In die zin zien ze hun overmatige alcoholgebruik niet als een probleem.

Wie zijn de meest voorkomende hoogfunctionerende alcoholisten?

Hoewel een verborgen drinker uit alle achtergronden en beroepen kan komen, ongeacht etniciteit, geslacht of religie, zijn velen van hen volwassenen uit de midden- tot bovenklasse. Ze hebben goede banen en voeden gezinnen op. Sommigen zijn vrouwen die thuisblijven om voor de kinderen en het huishouden te zorgen. Anderen zijn druk met vergaderingen bijwonen en reizen. Sommigen hebben een geschiedenis van alcoholisme, en anderen hebben op een bepaald moment in hun leven een trauma meegemaakt. Chronische pijn, depressie, angst, impulsief gedrag of groepsdruk kunnen allemaal factoren zijn in de persoonlijke redenen voor het misbruik van de verborgen drinker.

Het is niet altijd eenvoudig om een verborgen drinker te herkennen. Als je denkt dat alcoholgebruik iemand die je kent kan beïnvloeden, maar ze blijven hun misbruik ontkennen of verbergen, let dan op enkele van de volgende waarschuwingstekens van een hoogfunctionerende alcoholist.

Geheim drinken – Een persoon kan in zijn eentje drinken of voor of na het uitgaan. Ze kunnen alcohol in een frisdrank-, water- of sapfles gieten en hopen dat niemand zal weten wat ze werkelijk consumeren.

Alcohol verstoppen – Het individu kan alcohol op verschillende plaatsen thuis, op kantoor of zelfs in de auto verstoppen. Slaapkamers, koffers, de garage en andere plaatsen waar je het minst verwacht, kunnen allemaal plaatsen zijn waar flessen met alcohol (vol of leeg) verborgen zijn.

Vodka boven alles – Vodka is een alcohol zonder kleur en zeer weinig geur. Het kan vaak aan sap of frisdrank worden toegevoegd zonder te worden opgemerkt totdat het wordt gedronken. In tegenstelling tot wijn, bier of bepaalde sterke dranken kan vodka moeilijk te ruiken zijn op de adem.

Gemiste evenementen – Naarmate iemand actiever betrokken raakt bij verborgen drinken, kunnen ze steeds vaker te laat komen voor vergaderingen, afspraken en belangrijke gebeurtenissen. Wanneer ze wel verschijnen, verdwijnen ze vaak voor een lange tijd, meestal omdat ze meer alcohol drinken.

Defensief worden of excuses maken over drinken – Een ander waarschuwingssignaal van hoogfunctionerend alcoholisme zijn de excuses die steeds vaker naar voren komen. Ze hebben voortdurend behoefte aan nog een drankje of worden defensief wanneer iemand vraagt naar hun frequente alcoholgebruik.

Toenemende isolatie – Uiteindelijk, wanneer het alcoholisme grip krijgt, kan de persoon de focus op andere aspecten van het leven verliezen. Ze kunnen mensen vermijden om hun alcoholgebruik te verbergen en stoppen met dingen die ze ooit leuk vonden. Op dit punt wordt het verborgen drinken meer opvallend voor de buitenwereld, maar voor de persoon zelf blijft hun ontkenning even sterk.

Stemmingsschommelingen – Bij verborgen drinken kunnen zich vaker ontwenningsverschijnselen voordoen omdat de persoon niet altijd in staat is om te drinken. Dit kan van invloed zijn op hun stemming en denkwijze, leidend tot prikkelbaarheid, woede, angst, depressie en plotselinge uitbarstingen.

Blackouts – Naarmate de hoogfunctionerende alcoholist doorgaat met drinken zonder hulp van een afkickkliniek te zoeken, kunnen ze blackouts of geheugenverlies ervaren waarin ze zich bepaalde tijdsperioden niet kunnen herinneren.

“Rituelen” rond drinken – De meeste verborgen drinkers hebben een soort ritueel waarin ze alcohol drinken. Dit kan direct na het werk zijn of als eerste in de ochtend nadat de kinderen naar school zijn gegaan. Wanneer de geheime alcoholist dit ritueel niet kan vervullen, kunnen ze erg van streek raken.

Hulp zoeken bij een afkickkliniek voor alcohol

Bij ons afkickcentrum voor alcohol in Thailand behandelen we regelmatig hoogfunctionerende alcoholisten. Deze mensen kunnen enkele of al deze bovenstaande tekenen vertonen, maar ze zijn hoe dan ook altijd wanhopig op zoek naar hulp. Onder leiding van een team van westerse counselors in voltijdse dienst kan een verborgen drinker bij het Siam Rehab Centre nuchter worden en zijn leven terugwinnen.

We behandelen niet alleen de verslaving, maar ook de onderliggende oorzaken. Groepstherapie, counseling en holistische behandelmodules zijn slechts enkele essentiële aspecten van onze individuele behandelingsprogramma’s. Als jij of iemand die je kent een hoogfunctionerende alcoholist is en graag naar een afkickkliniek wil gaan, neem dan vandaag nog contact met ons op.