Bel of WhatsApp ons op +31 619 234 586
siam rehab logo

Sober Living Thailand

Sober Living Thailand

Direct overschakelen van een klinische rehabilitatiecentrum naar uw dagelijkse omgeving thuis kan een uiterst moeilijk proces zijn. Dit geldt zelfs nadat u deelgenomen hebt aan verschillende therapieën en groepssessies.

Tijdens het revalidatieprogramma wordt u ondergedompeld in gestructureerde activiteiten die u bezighouden. Er zijn regels en beperkingen waaraan u moet voldoen om u op het juiste spoor te houden en een gezond herstel te bevorderen.

Binnen het behandelingscentrum zijn er geen prikkels en geen negatieve invloeden; realistisch gezien zijn mensen in de kliniek beschermd en veilig. Dit alles gebeurt om specifieke redenen en in het belang van de persoon, maar wanneer u vertrekt, zult u zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen en leren uzelf en de invloeden van de samenleving onder controle te houden.

Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom wordt vaak aanbevolen dat een pas nuchter persoon na de rehabilitatie overstapt naar een huis voor sober leven om het herstel verder te bevorderen.

Wat is een huis voor sober leven?

Een huis voor sober leven in Thailand, of elders, is een drug- en alcoholvrije omgeving waar verslaafden in herstel na intensieve klinische behandeling naartoe verhuizen en verblijven. Deze plaatsen kunnen zich ter plaatse van de revalidatie-instelling bevinden of in de buurt. Veel mensen stappen over naar een sober huis na een verblijf van 30-90 dagen in de kliniek. Hier kunnen ze tot wel een jaar verblijven, hoewel nog eens 30 dagen tot 6 maanden het meest voorkomend is.

Om het meest effectieve dagboek bij te houden, is het belangrijk om dagelijks te schrijven. Of je je nu geweldig voelt of een beetje neerslachtig bent, schrijven kan je helpen om dingen in perspectief te plaatsen. Het zal je hoofd leegmaken, stress verlichten en je herinneren aan het harde werk en de kracht die je hebt gestoken in nuchter blijven.

Wat je kunt verwachten wanneer je naar een huis voor sober leven gaat

Eenmaal in het sober huis, ook wel bekend als een herstelhuis, krijg je een kamer toegewezen die je mogelijk wel of niet deelt met een andere persoon. Er zal een comfortabele, huiselijke sfeer zijn die je zal helpen wennen aan de standaardomgeving waar de meeste mensen aan gewend zijn. Een medewerker kan ook in het huis wonen om ervoor te zorgen dat alle richtlijnen worden nageleefd.

Tijdens je verblijf ben je mogelijk niet bezig met de formele behandeling waaraan je gewend was in de kliniek. Toch zullen therapie en bijeenkomsten nog steeds plaatsvinden. De mate van structuur en programma’s in sober living huizen kan variëren per instelling, maar zal het oefenen en toepassen van tools en technieken omvatten die je tijdens de behandeling hebt geleerd. Je kunt ook leren hoe je beter kunt communiceren, met geld kunt omgaan, een cv kunt opstellen, solliciteren en andere essentiële levensvaardigheden die je nodig zult hebben wanneer je je in de echte wereld stort.

Sociale Ondersteuning

Het drug- en alcoholvrije milieu van een sober living huis is een van de meest voor de hand liggende voordelen, maar een ander voordeel van deze faciliteiten, dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de sociale ondersteuning die je zult hebben. Sociale ondersteuning is, volgens onderzoek, belangrijk voor het herstelproces. Het weten dat er mensen om je heen zijn die vergelijkbare ervaringen hebben doorgemaakt en hetzelfde willen als jij, kan een groot verschil maken. Je weet dat er altijd enige vorm van ondersteuning is; evenzo kun je je eigen advies aan anderen geven wanneer dat nodig is.

Je huisgenoten in het sober living huis zijn als je eigen persoonlijke sociale netwerk. Jullie zullen elkaar helpen om moeilijke uitdagingen te overwinnen en nuchter te blijven. Jullie kunnen samen activiteiten ondernemen en de dingen oefenen die je hebt geleerd tijdens therapie en groepssessies. Je zult al snel beseffen dat kiezen voor een sober living huis na revalidatie de op een na beste beslissing is die je in lange tijd hebt genomen (de eerste is de behandeling).

Een revalidatiecentrum zal je helpen om je prikkels te identificeren, of ze nu extern of intern zijn. Vervolgens zullen deze in verschillende therapieën op een gezonde manier worden aangepakt en overwonnen. Het is echter belangrijk om te blijven werken aan je eigen herstel om een terugval te voorkomen. Het onderhouden van prikkels is een sleutelelement om dit te doen; hier zijn een paar strategieën om je op weg te helpen.

Erken Je Prikkels – Soms denk je misschien dat je al je prikkels hebt geïdentificeerd, terwijl de meest opvallende eigenlijk diep verborgen zijn. Denk goed na over gevoelens, emoties, mensen, plaatsen, sociale situaties en objecten die je ertoe kunnen brengen te willen drinken of drugs te gebruiken. Maak een lijst van deze prikkels en doe je best om ze te erkennen en te verwachten.

Plan Vooruit – Zodra je je prikkels hebt geïdentificeerd, kun je beginnen met plannen. Als je bijvoorbeeld weet dat je geprikkeld wordt als je na het werk langs de bar rijdt, zoek dan een andere route naar huis. Evenzo, als je weet dat je lage zelfbeeld ervoor zorgt dat je prikkels hebt, is het belangrijk dat je dit aanpakt, zodat je je beter kunt gaan voelen.

Merkt de Wens Op – Wanneer je beseft dat je wordt geprikkeld, erken dan dat het gevoel echt bestaat in plaats van te proberen het te negeren. Zodra je kunt accepteren dat het er is, kun je wachten en het laten afnemen. Het zal verdwijnen. Als dat niet het geval is, moet je jezelf uit de situatie verwijderen omdat deze je waarschijnlijk triggert. Zodra het weg is, realiseer je dan hoe trots je op jezelf mag zijn.

Denk Erover Na – Als je je geprikkeld voelt en een terugval wilt voorkomen, denk dan na over de gedachten die door je hoofd gaan. Begin ze te ontleden; vraag jezelf langzaam af waarom deze gedachten er zijn, hoe ze je doen voelen en wat je kunt doen om ze te elimineren. Als je nog steeds geprikkeld bent, vraag jezelf dan af of dit is wat je echt wilt doen en wat er kan gebeuren als je het doet. Als je nog steeds het gevoel hebt dat je de controle verliest, bedenk dan bij wie je direct hulp kunt zoeken. Tegelijkertijd vermijd contraproductieve gedachten zoals “Ik kan dit niet bestrijden.”

Zoek Afleiding – Als je het gevoel hebt dat een situatie die je prikkelt niet kan worden vermeden, zoek dan afleiding. Dit kan moeilijk zijn; vaak realiseren we ons niet onmiddellijk wat ons afleidt omdat het geworteld is in het onderbewuste. Neem de tijd en maak een lijst van gezonde afleidingen. Dit kan wandelen, dansen, zingen, schrijven, sporten, koken, een vriend bellen of zelfs mediteren zijn. Stel jezelf voor terwijl je de prikkel overwint met de afleiding. Blijf positief en denk aan iets dat je doet glimlachen. Dit zal automatisch dopamine vrijgeven, wat angst en angst verlicht en uiteindelijk de prikkel vermindert.

Zoek Hulp – Het is prima om hulp en ondersteuning te zoeken. Als je een prikkel ervaart en denkt dat je een terugval gaat krijgen, ga dan naar een lokale supportgroepsbijeenkomst, bel een nuchtere vriend of familielid of neem contact op met een therapeut. Deze plaatsen zullen je aanmoedigen om problemen, emoties en je prikkels te bespreken in een veilige en ondersteunende omgeving.

Tot slot, herstel van een verslaving kost tijd en prikkels zullen deel uitmaken van deze ervaring. In plaats van te blijven hangen in het verleden, schuldgevoelens of verdriet, blijf gefocust en blijf positief. Deze mindset zal een psychologische impact hebben en je helpen om een gelukkig, nuchter leven te leiden.

Een Soepele Overgang naar het Normale Leven

Het is begrijpelijk dat je weer een normaal leven wilt oppakken, terug wilt gaan werken en wilt omgaan met familie en nuchtere vrienden; helaas kan dit soms een hobbelige overgang zijn. Plotselinge en ongemakkelijke situaties kunnen zich voordoen, waardoor je je angstig en verward kunt voelen. Het is in deze situaties dat je het meest vatbaar zult zijn voor een terugval.

Een ander voordeel van de overgang van de revalidatie naar een sober living huis in Thailand is dat de overgang naar de realiteit langzamer, stabieler en evenwichtiger is. Je zult nog steeds structuur en zekerheid hebben, maar niet zoveel als in de kliniek. Belangrijker nog is dat deze, samen met de ondersteuning en begeleiding, zullen blijven dienen als een bescherming. In deze secundaire behandelingsfaciliteit leer je om te groeien als persoon, je gedachten te verzamelen en je aan te passen aan de samenleving en alles wat daarbij hoort.

De omgeving van het sober living huis is een van de meest geschikte plaatsen om je vroege herstel door te brengen. Als je je angstig voelt over terugkeren naar huis na de revalidatie, overweeg dan deze alternatieve optie.

Alternatieven in Thailand

Siam Rehab is een uniek programma in Thailand, omdat we veel langere behandelprogramma’s aanbieden dan de meeste. Sommige van onze cliënten zijn zes maanden of langer bij ons.

Tijdens een langdurig behandelprogramma bij Siam zal je programma zich aanpassen, en iedereen in het programma moet in enige vorm van educatie deelnemen. Dit kan boksen en Muay Thai-training zijn, een taal leren, werken aan je A-niveaus, counselingcursussen volgen, de mogelijkheden zijn eindeloos.

De voordelen van een langdurig verblijf in behandeling bij Siam zijn een meer gestructureerde en gecontroleerde omgeving, over het algemeen minder kans op terugval en een vertrouwde, veilige omgeving.

Nadelen zijn: Siam Rehab is afgelegen en het is moeilijk om naar de stad te reizen. Zelfs tijdens een langdurige behandeling bij Siam is het niet toegestaan om het terrein onbegeleid te verlaten, hoewel je wel aanzienlijk vaker naar buiten zult gaan dan nieuwe cliënten. Er zijn geen cursussen in persoon die je in de buurt kunt volgen.

Ben je klaar om naar een rehabilitatiecentrum of een sober living huis te gaan?

Als jij of iemand die je kent verslaafd is aan drugs of alcohol en klaar is om veranderingen aan te brengen naar een positief, gezond en nuchter leven, kan Siam Rehab Thailand helpen. Wij bieden voornamelijk een klinisch behandelingstraject en bieden over het algemeen geen sober living aan. We hebben echter wel een aanzienlijk aantal bronnen en kunnen je begeleiden bij het vinden van een sober living huis in Thailand of je eigen land.