Bel of WhatsApp ons op +31 619 234 586
siam rehab logo

Misbruik van Barbituraten en de Potentieel Dodelijke Afkickverschijnselen

Misbruik van Barbituraten en de Potentieel Dodelijke Afkickverschijnselen

Wanneer je denkt aan veelvoorkomende misbruikte drugs, komen barbituraten waarschijnlijk niet direct in je op. Als een type centraal zenuwstelsel-depressivum hebben barbituraten een breed scala aan effecten, van lichte sedatie tot volledige verdoving of anticonvulsie. Het gebruik van het medicijn vereist een recept van een arts en kan over het algemeen niet opnieuw worden verstrekt zonder een vervolgafspraak. Vanwege hun extreme fysieke effecten worden barbituraten vaak misbruikt. Wat mensen echter niet realiseren, is dat een overdosis van deze medicijnen heel gemakkelijk kan gebeuren. Bovendien kan de afkickperiode een van de meest ernstige zijn van alle verslavingen aan voorgeschreven medicijnen.

Waarvoor Barbituraten Voorgeschreven Kunnen Worden

Vroeger waren barbituraten de eerste keuze van artsen om mensen met angst te behandelen. Vanwege frequente overdoseringen en afhankelijkheidsproblemen werden ze vervangen door andere medicijnen, zoals benzodiazepines. Tegenwoordig worden barbituraten gebruikt voor procedures die een algemene anesthesie vereisen, bij epileptische stoornissen, delirium tremens en ernstige slapeloosheid. In sommige gevallen kan een persoon een barbituraat voorgeschreven krijgen voor paniekaanvallen of angst, maar dit gebeurt alleen bij ernstige gevallen en voor een korte periode. De medicijnen zijn ingedeeld naar aanvang en duur. Sommige zijn “ultrakortwerkend”, waarbij de rest kortwerkende, middellangwerkende en langwerkende medicijnen zijn.

Enkele van de meest voorkomende barbituraten zijn:

 • Brallobarbital (Vesparax)
 • Butobarbital (Soneryl, Butisol)
 • Butalbital (Fiorinal, Fioricet)
 • Cyclobarbital (Phanodorm)
 • Methylphenobarbital (Prominal)
 • Mephobarbital (Mebaral)
 • Methohexital (Brevital)
 • Pentobarbital (Nembutal)
 • Fenobarbital (Luminal)
 • Secobarbital (Seconal)
 • Talbutal (Lotusate)
 • Thiopental (Pentothal)

Al deze barbituraten worden in pilvorm ingenomen of in de aderen of spieren geïnjecteerd. Ze zijn uiterst krachtig en hebben zeer weinig verschil tussen een therapeutische en toxische dosis. Doordat ze invloed hebben op het centrale zenuwstelsel, kunnen kleine hoeveelheden op lange termijn schade veroorzaken wanneer ze gedurende een langere periode worden ingenomen. Wanneer barbituraten te veel worden gebruikt of in combinatie met andere drugs worden ingenomen, is het risico op een overdosis en overlijden uiterst hoog.

Straatnamen voor Barbituraten

Hoewel straatnamen of informele termen voor barbituraten kunnen variëren per locatie, kun je de volgende termen horen als referentie naar deze zwaar misbruikte drugs: rode vogels, paarse harten, Mexicaanse geeltjes, blauwe duivels, feniksen, barbies, blauwe vogels, gele jasjes en F-66’s.

De Fysieke en Psychologische Effecten van Barbituraten

De effecten van barbituraten zijn vergelijkbaar met die van alcohol. In kleine hoeveelheden kan een persoon zich kalm voelen met een totale ontspanning van de spieren. Bij grotere hoeveelheden kunnen spraakproblemen, verwarring, slechte besluitvorming en wankelen optreden. Over het algemeen kunnen deze effecten tussen de 4 en 6 uur aanhouden bij kortwerkende types zoals Secobarbital en 8 tot 12 uur bij langwerkende types zoals Fenobarbital. Hoge doses van elk barbituraat kunnen leiden tot vertraagde ademhaling, bewusteloosheid en overlijden.

De psychologische effecten kunnen per persoon verschillen; echter, tragere reflexen, hersenactiviteit en hartslag zijn gebruikelijk. Wanneer deze reacties in het lichaam trager worden, neemt het risico op deelname aan activiteiten, het bedienen van machines of autorijden aanzienlijk toe.

Oorzaken van Barbituraatmisbruik en Verslaving

Hoewel het voorschrijven van barbituraten sinds de jaren 70 is afgenomen, is er nog steeds een ondergrondse sociale trend in hun misbruik. Veel individuen zullen ze gebruiken om de effecten van andere drugs tegen te gaan. Zo werken barbituraten als kalmerend middel en kunnen ze de symptomen en effecten van stimulerende middelen zoals cocaïne of methamfetamine tegengaan. Anderen kunnen het medicijn misbruiken omdat ze lijden aan slaapstoornissen en het als hulpmiddel gebruiken. Velen van deze mensen realiseren zich niet hoe snel een overdosis van barbituraten kan optreden.

In de afgelopen tien jaar is het ook steeds gebruikelijker geworden voor barbituraat-revalidatiecentra om individuen met een co-voorkomende stoornis in alcoholgebruik, methamfetamine of gokken te behandelen, evenals het medicijn zelf.

Tekenen en Symptomen van Barbituraatmisbruik

De tekenen van barbituraatgebruik kunnen zeer duidelijk zijn, zelfs overduidelijk. De volgende zijn verschillende zichtbare effecten die een gebruiker kan vertonen. Deze omvatten:

 • Oppervlakkige ademhaling
 • Slaperigheid
 • Sedatie
 • Verminderde angst en emoties
 • Onvermogen om consistente beslissingen te nemen
 • Vergeetachtigheid
 • Desoriëntatie en verwarring
 • Moeite met lopen

Naast het bovenstaande kan een gebruiker storend zijn, ongebruikelijk gedrag vertonen, antisociaal worden en alle interesse verliezen in activiteiten die ze ooit leuk vonden.

Stoppen met Barbituraten

Binnen 2 tot 3 maanden van regelmatig barbituraatgebruik kan een persoon tolerantie en verslaving ontwikkelen. Zodra dit is gebeurd, is het belangrijk te begrijpen dat een arts of een afkickkliniek voor barbituraten ingeschakeld moet worden om met het medicijn te stoppen. Als een “GABAerg” medicijn kan barbituraatontwenning levensbedreigende effecten veroorzaken, zoals toevallen, vergelijkbaar met die van delirium tremens en benzodiazepine-ontwenning. Echter, de barbituraatontwenning kan zelfs ernstiger zijn dan eerder genoemde, waardoor het een van de gevaarlijkste ontwenningsverschijnselen is van alle bekende drugs. Net als benzodiazepines geldt: hoe langer de werking van het barbituraatmedicijn is, hoe minder ernstig de ontwenningsverschijnselen zullen zijn.

 

Behandeling van Barbituraatontwenning en Verslaving

Vaak heeft iemand met een barbituraatverslaving hulp nodig van een afkickkliniek en ontgifting. Barbituraatontwenning kan farmaceutische medicatie omvatten, zoals langwerkende benzodiazepinen (bijv. Valium). De drang naar het medicijn kan zeer intens zijn en maanden of zelfs jaren aanhouden. Counseling, verslavingsondersteuningsgroepen en cognitieve gedragstherapie zijn de meest effectieve manieren om iemand te helpen tijdens de eerste herstelfase.

Het is van vitaal belang om te begrijpen dat niemand ooit op eigen houtje zou moeten proberen te stoppen met barbituraten vanwege het plotselinge begin van de ontwenning in combinatie met een hoog risico op overlijden. Cold turkey stoppen kan leiden tot hersenschade, lichamelijk letsel, cardiovasculaire collaps, suïcidale gedachten en overlijden als gevolg van glutamaterge excitotoxiciteit.

Hulp krijgen bij een Barbituraatverslaving

Als jij of iemand die je kent barbituraten misbruikt of verslaafd is, denk je misschien heel even dat je zelf kunt stoppen. Echter, een barbituraatverslaving is buitengewoon serieus en kan fataal zijn. Bovendien kunnen de louter psychologische effecten van de lichamelijke ontwenning schadelijk zijn voor je mentale welzijn.

Een afkickkliniek voor barbituraten zal de meest praktische vorm van behandeling zijn. Je wordt ondersteund in een veilige omgeving terwijl je de hulp krijgt die nodig is om de meest comfortabele ontwenningsperiode mogelijk te maken. Zodra de initiële ontgifting is voltooid, ga je verder met het revalidatieprogramma door deel te nemen aan verschillende soorten therapieën en genezingsbenaderingen. Op deze manier kun je de barbituraatverslaving overwinnen en beginnen met het leven van je leven in zijn volste potentieel.

De allereerste stap om een verslaving te overwinnen is om te beseffen dat er een probleem is. Zodra jij of je dierbare dit hebt gedaan, kun je contact opnemen met een barbituraat afkickkliniek.