Hoog Presterende Alcoholist

Veel mannen en vrouwen houden gewoon hun baan aan, zitten in vergaderingen en voeren hun dagelijkse verplichtingen uit, lijken normale levens te leiden, zijn vriendelijk en lijken zelfs gelukkig. Dit zijn collega’s, vrienden, en soms familieleden. Ze hebben echter een donkere kant die vaak niet opgemerkt wordt omdat ze zo handig zijn geworden in het verbergen van hun alcoholverslaving.

En ook al ontkennen ze gewoonlijk elke vorm van alcoholisme of afhankelijkheid van alcohol, dit is de hoog presterende alcoholist, ook wel bekend als een stiekeme drinker.

Kenmerken van een Stiekeme Drinker, ook wel Hoog Presterende Alcoholist genoemd

Men schat in dat meer dan 25 miljoen mensen in Europa een alcoholverslaving hebben, ongeveer 7% van de bevolking, van wie 20% beschouwd worden als hoog presterende alcoholisten. Dit zijn mensen met een serieus gezondheidsprobleem, maar dit probleem is vaak erg moeilijk te onderscheiden. Als we echter wat beter kijken, dan zijn er wel degelijk symptomen.

Definitie van Stiekem Drinken/Hoog Presterend Alcoholisme

We spreken van hoog presterend alcholisme of stiekem drinken wanneer iemand in staat is om zijn of haar gewone leven in stand te houden terwijl hij of zij alcohol drinkt. Dit slaat niet op het drinken van een biertje na het werk of af en toe een glas wijn bij het diner, maar op het consumeren van een aanzienlijke hoeveelheid alcohol wat leidt tot veelal niet goed waar te nemen stoornissen.

Stiekeme drinkers kunnen gewoonlijk hun werk nog goed doen en een normaal gezins- en sociaal leven leiden, zonder dat hun voortdurende alcoholisme bij iemand opvalt. Ze kunnen de echtgenote of echtgenoot zijn, een vriend, een ouder, een collega of een broer of zus. Ze zijn succesvol en lijken gelukkig te zijn. Inwendig hebben ze echter een alcoholverslaving en ze zouden heel goed gebruik kunnen maken van de diensten van een revalidatiecentrum.

Vaak ontkennen hoog presterende alcoholisten hun probleem, zelfs nog meer dan de gemiddelde drugs- of alcoholverslaafde. De reden hiervan kan vaak worden toegeschreven aan hun vermogen om een verantwoordelijk persoon te lijken, en om sociale kritiek te vermijden. In dit opzicht zien ze hun hoge mate van alcoholconsumptie niet als abnormaal.

Algemeen Profiel van een Hoog Presterende Alcoholist

Hoewel een stiekeme drinker uit elk milieu kan komen, en elk beroep, geslacht, elke etniciteit en religie, zijn veel toch volwassenen uit de middenklasse of hogere stand. Ze hebben goede banen en voeden een gezin op. Sommige zijn vrouwen die thuis zitten om voor de kinderen te zorgen en het huishouden te doen.

Anderen zijn druk met vergaderen en reizen. Sommigen hebben een alcoholisch verleden en anderen hebben een traumatische ervaring gehad ergens in hun leven. Chronische pijn, depressie, angst, een impulsieve persoonlijkheid, of druk van mensen om hen heen kunnen allemaal een factor zijn in de persoonlijke redenen van een stiekeme drinker voor drankmisbruik.

Het is niet altijd gemakkelijk om een stiekeme drinker te herkennen. Als u denkt dat alcohol iemand die u kent in zijn greep heeft, maar die persoon ontkent of verbergt zijn of haar misbruik, kijk dan eens naar de volgende tekens die een hoog presterende alcoholist kenmerken.

-Stiekem drinken- Iemand drinkt misschien alleen, of voor of na het uitgaan. Ze schenken misschien alcohol in hun frisdrank-, water- of sapjesfles, en hopen dat zo niemand erachter komt wat ze nu eigenlijk echt drinken.

-Alcohol verstoppen- Iemand verstopt misschien alcohol op verschillende plekken thuis, op kantoor of zelfs in de auto. Slaapkamers, koffers, de garage en andere plaatsen die je het minst zou verwachten, kunnen allemaal plekken zijn waar alcoholflessen (vol of leeg) verstopt zijn.

-Wodka als eerste keus- Wodka is een kleurloze alcohol zonder reuk. Het kan vaak vermengd worden met sap of andere frisdrankjes zonder dat het opgemerkt wordt vóór het drinken. In tegenstelling tot wijn, bier, of sommige likeuren, kan wodka vaak niet geroken worden bij iemand.

-Missen van evenementen- Als iemand voortdurend in het geniep zit te drinken, dan kunnen ze vaker en vaker te laat komen op vergaderingen, afspraken en andere belangrijke evenementen. En als ze dan alsnog komen, dan kan het gebeuren dat ze voor langere tijd weer verdwijnen; gewoonlijk om dan nog meer alcohol te drinken.

-Defensief worden of smoesjes verzinnen over drinken- Een ander teken aan de wand van hoog presterend alcoholisme zijn de smoesjes die steeds vaker gebruikt worden. Ze hebben veelal ‘nog eentje meer nodig’ of worden defensief als iemand een opmerking maakt over hun frequent alcoholgebruik.

-Verhoogde mate van afzondering- Als de alcohol uiteindelijk de persoon in zijn grip krijgt, dan kan hij of zij de focus op andere zaken in het leven verliezen. Ze kunnen mensen vermijden om hun alcoholgebruik te verbergen, en stoppen met het doen van dingen die ze vroeger leuk vonden. Op dit moment loopt hun stiekeme drinken meer in het oog bij vrienden en bekenden; de ontkenning van het probleem kan echter net zo sterk zijn bij de persoon in kwestie.

-Stemmingsschommelingen- In het geval van stiekem drinken kunnen de afkickverschijnselen vaker voorkomen omdat de persoon niet steeds kan drinken. Dit kan invloed hebben op hum stemming en denkwijze, leidend tot geïrriteerdheid, woede, angst, depressie en spontane uitbarstingen.

-Tijdelijk geheugenverlies- Als de hoog presterende alcoholist doorgaat met drinken zonder de hulp in te roepen van een revalidatiecentrum, dan kan hij of zij gaan lijden aan tijdelijk geheugenverlies, waarbij hij zich bepaalde periodes niet meer kan herinneren.

-Vaste Drinkpatronen- De meeste stiekeme drinkers hebben een vast drinkpatroon. Dit kan zijn direct na het werk, of de eerste handeling in de ochtend nadat de kinderen naar school zijn gegaan. Als de geheime alcoholist dit patroon niet kan volgen, kan hij of zij zich gaan ergeren.